Ge mig boktips!

Jag älskar att läsa och läser nästan vad som helst! Nu har jag ingenting jag är sugen på så jag behöver boktips! Nya, gamla, ungdomsböcker, deckare, kärleksromaner. Vad som helst! Tipsa mig NU! Vad har ni för favoriter?

40 thoughts on “Ge mig boktips!

 1. Alla böcker med Katharina Bredow och Sen Emma granholm skriver ruggigt bra böcker! :)

  • Fru Silver

   Tack för tipsen! :-) Bredow har jag läst de flesta men Emma Granholms böcker ska jag kolla på! Det är ungdomsböcker va?

   • Sv: yes det är ungdomsböcker, sitter som klistrad när jag läser dom och är nog inne på tredje rundan nu :)
    Måste också säga att jag verkligen gillar din blogg, super söt son, häftig stil och fina bilder!

 2. elle

  Jag läser en jättebra bok som heter Förföljd av det för flutna av Nora Roberts :-) både romantisk o spännande!

  • Fru Silver

   Jag har inte läst någonting av Nora Roberts än, men det kanske är dags nu! :-) Tack för tipset!

 3. Åh jag har så spridd boksmak så det är förvirrande men några av mina favoriter är Pride and Prejudice – Jane Austen, Sagan om Isfolket – Margit Sandemo (47 böcker), Paradisets barn – Marianne Fredriksson (går även att köpa i 3 separata delar; Evas bok, Kains bok och Noreas saga), Blonde – Joyce Carol Oates.

  • Fru Silver

   Tack! :-) Vad många tips! Austen har jag försökt läsa flera gånger. Jag har ganska många, men har tyvärr inte kommit igenom en enda än… Jag har läst de vid fel tillfällen. Jag har dem på engelska och i ”gammalmodig” engelska… Blir så tungt då… Men jag ska nog ge dem ett till försök! Just Pride and Prejudice har jag varit sugen på länge.

   • Åh sagan om Isfolket! Är på bok 26! Älskar den serien :D

 4. Linnea

  Åh böcker! Bland mina favoriter finns Snö av Orhan Pamuk, Alice Munros novellböcker, Niceville av Kathryn Stockett, En dag av David Nicholls, allt av Selma Lagerlöf. Mina absoluta favoriter är definitivt Jublen nu fötter mina av Leif Enger och Jag minns att jag sprang av Ron McLarty!

  • Fru Silver

   Åh vilka toppentips! :-) En dag läste jag nyligen! Den var väldigt fin! Jag ville inte att den skulle ta slut! Jag minns att jag sprang har jag velat läsa men har glömt bort… Så det tipset tackar jag verkligen för! :-)

 5. Våra favoriter kommer här:

  *En liten hattaffär på hörnet
  *Vickys vintagebutik
  *Gracelin O´melly
  *Marsmellows till frukost
  *En röd liten fågel i juletid

  Trevlig läsning :)

  • Fru Silver

   En liten hattaffär på hörnet: ÄLSKAR!
   Vickys vintagebutik: Väldigt härlig!
   En röd liten fågel i juletid: En stor favorit!

   Jag måste alltså kolla in de andra två för de har jag inte läst! Det ser lovande ut! Tack så jättemycket! :-)

 6. Isa

  Jag rekommenderar Johanne Hildebrandts triologi om Valhalla. De heter Freja, Idun och Saga. Sverige under vikingatid och när kvinnorna styrde världen =)
  Mycket bra tycker jag!

  Precis läst dem för tredje gången. =)

  • Fru Silver

   Åh, de läste jag i gymnasiet. Jag gillade dem och ska kanske läsa dem igen! Tack! :-)

 7. Några av mina favoritböcker är: Anne på Grönkulla, Den glömda trädgården, Den hemliga trädgården och Räddaren i nöden. Hoppas att någon passar :)

  • Fru Silver

   Jag älskar Den hemliga trädgården så jag ska kolla de andra också! Tack! :-)

 8. Malin

  Läste idag ut en utav mina favoritböcker för fjärde gången. Tithe (a modern faerie tale) heter den och är skriven av Holly Black. En fantasy ungdomsbok om älvor, det onda, det goda och en sextonårig tjej vars liv vänds upp och ner.

  • Fru Silver

   Det lät spännande! Den måste jag absolut läsa! Tack för tipset!

 9. Min absoluta favorit någonsin är Wuthering Heights av Emily Brontë; har läst den så många gånger att jag inte kan räkna. En superbra bok från en helt annan genre är ungdomsromanen The Hunger Games av Suzanne Collins :)

  • Fru Silver

   Jag har inte läst Emily Brontë men jag har varit sugen på att läsa den så den ska jag nog ge mig på! Tack tack! Och The Hunger Games har mina gympatjejer rekommenderat så de ska jag absolut läsa!

 10. Nathalie

  Hej!

  Jag rekommenderar STAAAAAAAAAAARKT alla böcker skrivna av Eric-Emmanuel Schmitt. Han skriver så otroligt underbart. Annars, så:
  -Haruki Murakami (Norwegian Wood<3, men det finns flera bra!)
  -Per Anders Fogelströms bokserie om Stockholm. Dom finns nog att hitta på varenda Pocketshop som vi har inne i stan. Mannen visste hur man skriver bra böcker – själva handlingen är fascinerande och samtidigt slås man av hans fina beskrivningar av Stockholm och hur staden utvecklades mellan 1860-1960.

  Plus: på Pocketshop kan man köpa böcker från bokförlaget Sekwa, som ger ut fransk litteratur skriven av kvinnor. Har läst flera och såhär på rak arm kan jag rekommendera dessa två:
  Delphine de Vigan – No och jag,
  Claire Castillon – Därunder ett helvete
  mfl (t.ex. Muriel Barbery)

  Charles Bukowski skrev väldigt bra och roliga böcker (Hollywood bl.a), Truman Capote var fantastisk, Christopher Isherwoods "Farväl till Berlin" är jättebra, Anna Gavaldas böcker är urmysiga (har dom inte framför mig så kan inte nämna titlarna :S), Marguerite Duras Moderato Cantabile är en klassiker och så Kurt Vonnegut.
  Lycka till!:)

  • Fru Silver

   Wow! Vad många tips! Tack så jättemycket! :-) Nu har jag mycket att se fram emot!

   • Nathalie

    Jag har precis samma problem som du – letar ständigt efter nya böcker att läsa. Ville även rekommendera ”En liten hattaffär på hörnet” men den hade du redan läst :)
    Hur som helst – you’re welcome!:) Bokaffärer brukar ju vara rena djungeln och det är ju svårt att säga vilka böcker som är bra och vilka som inte är det.. Så då är det ju enklare om man får tips:)

    Förresten! Jag läste nyligen ut en bok som heter Norrtullsligan av Elin Wägner och den var också otroligt bra. Det fina med den boken är att den går (eller gick) att köpa för en liten slant på PocketShop genom ett initiativ som heter ”Stockholm läser” eller något sånt (har tyvärr inte boken framför mig) som går ut på att ett par eldsjälar ger ut böcker som utspelas i Stockholm som inte tryckts upp på många, många år. Sånt är så himla, himla fint och jag älskar’t, verkligen. Sånt måste man ju bara stödja! Tackar därför högre makter att det fortfarande är väldigt enkelt att hitta och köpa nyutgivna utgåvor av Hjalmar Söderbergs böcker (ett annat tips förresten!!) Dom är också jättebra skrivna och sekelskifts-Stockholm spelar en stor roll i hans böcker. Åååh. Jag smälter!:)

 11. Vilket bra inlägg, är en riktig bokmal och har alltid läst typ en bok i veckan. Till Alva föddes vill säga, nu har jag inte läst på flera månader vilket känns jättetrist. Jag ska kika igenom boktipsen du fått i inlägget så kanske jag hittar några nya favoriter, själv brukar jag bara gå in på topplistorna och beställa hem ett gäng pockets några gånger per år :) Nu ska jag precis börja med Johan Theorins nyaste så har du inte läst hans så rekommenderar jag dom! Kram

  • Fru Silver

   Ja, det var verkligen ett bra inlägg! Jag har fått hur många boktips som helst! :-) Jag läser också mycket mindre nu sedan Charlie föddes, men jag känner att jag vill läsa mycket igen! Jag älskar att försvinna in en annan värld för en stund och har alltid gjort. Jag gillar att läsa för Charlie också, men än så länge vill han mest tugga på böckerna… Längtar tills han förstår vad böckerna verkligen kan ge! :-) Theorin har jag läst någon. Ska kolla upp honom igen! Tack! Kram

 12. Har inte läst igenom alla kommentarer så kanske någon redan har tipsat om Alexander McCall Smith som skrivit Damernas detektivbyrå. Enkla och lättlästa böcker där man har ett leende på läpparna hela tiden. Annars skriver Ann Cleeves rätt bra deckare…

  • Fru Silver

   Jag har dem, men har av någon anledning inte läst dem än! De är kanske de jag ska börja med! Tack! :-)

 13. Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer. Så himla härlig och annorlunda. Jag läste den på engelska, men den är säkert precis lika bra på svenska!

  • Fru Silver

   Åh! Den vill jag läsa! Tack för tipset! Jag är sugen på att se filmen men hade inte kollat upp om det var en bok! Vill absolut läsa boken först! Tack tack! :-)

 14. Louise

  Tycker att ungdomsböcker är det mest underhållande att läsa, och brukar alltid tycka de nominerade till Augustpriset är fantastiska!!!!! Här är de nominerade till det senaste priset: http://augustpriset.se/augustpriset-2011/nominerade-2011

  • Fru Silver

   Tack! :-) Jag tycker också om ungdomsböcker och gillar nästan alltid de Augustprisnominerade! Jag ska kolla upp dessa!

 15. Böcker av författaren Jennifer Crusie är bra, hon skriver kärleksromaner som man fastnar i totalt ;)

  • Fru Silver

   Tack! Det ska jag kolla upp! :-)

 16. Man

  Jag älskar sådana här inlägg, att få ”rota” bland kommentarer och hitta nya favoriter. :-)

  Mina tips som jag skulle ge dig är:
  The Hunger Games-trilogin (Suzanne Collins) som för språkets skull bör avnjutas på engelska – lättläst, men ändå stilrent! Och spännande. Handlar om 16-åriga Katniss Everdeen som erbjuder sig att ta sin systers plats i hungerspelen, i vilken 24 deltagare ska eliminera varandra tills endast en kan koras och få komma hem igen. Påminner om Battle Royale, fast bättre enligt mig (och många andra). Hoppas att du tycker om böckerna och tittar på filmen som har världspremiär imorgon!
  Extremt högt och otroligt nära (Jonathan Safran Foer) som jag skulle klassa som min favoritbok, så otroligt charmig och kreativt utförd. Handlar ju som sagt om en brådmogen nioåring som är i en klass för sig.
  Innan jag dör (Jenny Downham) som handlar om Tessa, en 16-årig tjej, vars liv i flera år har kretsat kring cancer – och på grund av detta har hon bestämt sig för att göra upp en lista med saker hon vill göra innan hon dör. Det här är den bok jag gråtit mest till (och som jag även slukade på en dag…).
  The Fault in Our Stars (John Green) har också en cancerdrabbad huvudroll. Hazel har haft cancer i fyra år och hennes öde är förutbestämt – hon kommer dö inom snar tid. Vad hon däremot inte väntat sig är att träffa Augustus Waters, som råkar förändra hennes liv. Och det här är en galet stark bok som verkligen får dig att både skratta och gråta. Språket tyckte jag var lite avancerat och var tvungen att slå upp en del och halvsucka emellanåt. Men läsvärd!!
  Båten (Nam Le) är en snyggt skriven och världsomfattande novellsamling som kan vara trevlig att läsa lite då och då.
  Flipped (Wendelin van Draanen) är en bok om den första kärleken, och den är alldeles fantastiskt sockersöt. Man sitter liksom med ett leende på läpparna hela tiden! Rekommenderar i första hand filmen (60-tal, mm)!
  En bit av mig fattas (David Levithan) har NY-terrorattentatet i fokus, med tre ungdomar som huvudrollerna. De försöker hitta sig själva i tumultet som utbryter, hitta meningen och försöka gå framåt i livet. Väldigt bra formulerat och det finns en del citat som är minnesvärda!
  Anna and the French Kiss (Stephanie Perkins) handlar om en amerikansk tjej som ”tvingas” gå på internatskola i Paris, där hon inte har någon bekant eller ens behärskar språket som talas. Väldigt söt, men rolig och första delen i en fristående trilogi. En bok som ingen tyckt illa om, mer eller mindre.
  Dash & Lily’s Book of Dares (Rachel Cohn & David Levithan) är den tredje boken som skrivits av författarduon, om jag minns rätt, och även den charmigaste. Två ungdomar utmanar varandra i en bok som de lämnar vidare via en bokhandel i NY. Tycker om både karaktärerna och språket – det känns ungdomligt fräscht och rappt. Inte för mycket kärleksslisk, men ändå med romantiska inslag!
  Jane Eyre (Charlotte Brontë) är min favoritklassiker med romansen mellan Jane Eyre och Mr. Rochester i centrum, Även här tycker jag att verket ska läsas på engelska. Trots att det kan kännas kämpigt är det värt det! Sedan tycker jag också att Jane Eyre är strået vassare än Pride & Prejudice, men det är en smaksak. ;-)
  Om Jane Eyre faller dig i smaken kanske North and South (Elizabeth Gaskell) också gör det? Påminner lite om Pride & Prejudice till handling, men utspelar sig i industriella England och jag tycker så mycket om miniserien som BBC producerade så jag är kanske lite partisk.
  Jellicoe Road (Melina Marchetta) är ju en bok som många hyllat och det gör jag med! Handlar om en tonåring som heter Taylor. Hon har ett tilltrasslat förflutet som hon försöker lappa samman med sitt liv som det är idag så att hon kan förändra framtiden. Lite förvirrande i början, men ge dig inte och läs vidare för den är förbaskat bra! Den har blivit översatt till svenska och borde komma ut nu i vår.
  Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow (Sara Gruen) fick mycket uppmärksamhet när den kom ut, och ännu mer när Robert Pattinson och Reese Witherspoon var med i filmatiseringen. Boken kändes emellanåt lite klyschig, men ändå väldigt läsvärd. Uppskattade själv alla bitar när Jacob är gammal, vemodigt fint och hjärtgripande ärligt.
  Sist men inte minst ska jag också nämna Miranda-serien (Kerstin Sundh) – min favoritserie som barn! Har läst de åtta böckerna minst tre gånger var och tycker om de lika mycket nu som förr (om inte mer idag). Tunna böcker på 200 sidor som är härliga att läsa. Speciellt som Miranda blir äldre med varje bok och blir mer vis. Önskar att fler läste den här serien.

  Så, det var lite tips från mig till dig. Hoppas att läsningen gör dig gott! :-D

  • Fru Silver

   Oj! WOW! Vilken kommentar! Tack så jättemycket! Massor med bra tips! Nu har jag så mycket böcker att läsa så jag vet inte var jag ska börja! Men jag tror att jag och mannen ska ta The hunger games som högläsning i alla fall! Vi gillar att läsa tillsammans och diskutera och de är ju i ropet just nu, så det passar nog bra! Tack så jättemycket för dina tips! :D

   • Man

    Det glädjer mig att höra! :D

    Och det var verkligen så lite så!

 17. Mia

  ”Tre män i en båt” av Jerome K Jerome! Underbar bok! Har läst den sååå många gånger, har gett bort exemplar till de flesta jag känner. Har alltid en eller två extra hemma som ”sista minuten” presenter. Den är så skön, läs den!

 18. L

  Hej, satt å kollade lite i arkivet å hittade detta inlägg:)

  Här är mina tips:

  1. November i mitt hjärta – Lavyrle Spencer
  2. Brev från vietnam – Danielle Steel (även hjärtat slår och gåvan av samma författare)
  3. Kulla-Gulla serien – Martha Sandwall-Bergström
  4. Femtio sätt att träffa den rätte – Lucy-anne Holmes

  • L

   ”Sirila gentlemän sökes” och ”rapsbaggarna” av Karin Brunk Holmqvist kan jag med tipsa om… Så himla härliga…

 19. Malin Torgestad

  Min favorit just nu, är ”Fågeln som vrider upp världen” av Hauki Murakami. på baksidan står: En mörk ALicie i underlandet och en hårdkokt deckare på samma gång” Den här boken vill jag varmt rekommender dig. översättningen är mycket snyggt skriven, med ett språk som verkligen fångade mig. Ha det fint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>